Мовний комплекс групи каналів “1+1”

Мовний комплекс групи каналів “1+1”

Досвід примножений майстерністю

       Якщо хтось вважає, що українські телевізійні інженери знаходяться обабіч розвитку телевізійної індустрії або нездатні реалізувати як найвищі вимоги своїх творчих колег, той глибоко помиляється. Яскраве підтвердження цьому введення в експлуатацію новітнього телевізійного комплексу Групи 1+1 медіа.

         Вже у далекому листопаді 2011 року було оголошено тендер на найкращий проект з подальшим будівництвом  майбутнього телецентру медіа групи 1+1. Під час відкритого захисту комерційних пропозицій, компанію Comtel було обрано головним системним інтегратором у розділі технологічного телевізійного обладнання, а також проголошено переможцем тендерів на постачання обладнання базової інфраструктури, серверної, обладнання двох апаратно–студійних блоків телецентру. Зазначу, що жодна іноземна компанія або представники іноземних системних інтеграторів не мали успіху в цьому проекті. Слід відзначити, що наші, вітчизняні постачальники, такі як Mac House та Інженер-сервіс підтвердили свою високу кваліфікацію по своїх продуктах. Варто відмітити, що захист пропозицій відбувався у відкритий спосіб. Де переможець визначався у максимально відкритий та демократичний спосі6 під час прямих дебатів між системними інтеграторами та в процесі відповідей на запитання інженерів замовника. Обговорювалось максимальне коло питань: від функціональних відмінностей того чи іншого приладдя до майбутніх перспектив розвитку окремих частин інфраструктури. Хотілось би підкреслити надзвичайний рівень занурення замовника у проблеми майбутнього проекту. Рівень його інженерів та рівень вимог виявився надзвичайно високим. Технічне завдання складалося з 23 сторінок виключно технічного тексту. Окрім надзвичайно високих якісних параметрів, які необхідно було забезпечити, було запропоновано реалізувати комплекс з архітектурою, яка досі не використовувалася в Україні, та закласти підмурок подальшої розбудови комплексу.

Центр Обробки Даних (ЦОД)

IMG_2546         Телевізійний комплекс складається з двох функціонально пов’язаних блоків: блоку ефірного мовлення та апаратно-студійного блоку. Обидва блоки мають спільну інфраструктуру у вигляді частин матричних комутаторів, транспортної оптоволоконної системи, модулів активної обробки сигналів. Вперше в Україні ядро телевізійного комплексу було побудовано за вимоги роботу у форматі 3G. Реалізувати такі високі якісні параметри нам допоміг досвід, набутий під час роботи по підготовці до EURO-2012, під час якої компанію Comtel запросили до участі у реконструкції НСК „Олімпійський“ та подальшій технічній підтримці. Більшість обладнання сконцентрована у центральному ЦОД–і телецентру, але величезна кількість технологічних ланок розташовані по всій восьмиповерховій будівлі. Комутацію всіх сигналів у межах будівлі забезпечують два роутери серії EQX з максимальним розміром 288х576. Вибір був зроблений на користь роутерів виробництва компанії Evertz серії EQX. Звісно, 288х576 не найбільший роутер у цього виробника. Навіть в Україні є й більші, але вся складність була у вимозі реалізувати перехресне резервування двох роутерів, а також використати гібридну архітектуру, що забезпечувала б embedder, de–embedder 16 моно доріжок з/до кожного звукового каналу, а також інтегровані багатоекранні процесори. Сам по собі кожен з роутерів має двократний рівень резервування основних складових, але є можливість резервувати частину функцій одного роутера за рахунок іншого. Така необхідність виникла через потребу забезпечити безперервне мовлення не менш як 10 телевізійних каналів. За такої архітектури інженерний персонал окрім надзвичайного рівня надійності системи має можливість проводити поточні регламентні роботи, розширювати систему або проводити повне переналаштування будь-яких складових без загрози зупинки ефіру. Один з роутерів, який переважно забезпечував потреби поточного виробництва, підтримує embedder, de-embedder усіх звукових доріжок у будь-якому відео сигналі. Додатково має у своєму складі частину, яка маршрутизує ці звукові канали, а також опрацьовує до 32х MADI інтерфейсів. За рахунок аудіо роутеру здійснюється розповсюдження звукових програм по виробничих підрозділах телецентру. А це основні та резервні аудіо мікшери у кожному АСБ, оптоволоконна транспортна система, система внутрішнього зв’язку. Спочатку така вимога здавалася надмірною. Було б простіше встановити модульні embedder, de–embedder. Але підрахунок кількості цього обладнання виявив, що такий підхід безперспективний. Наприклад, у якості основних аудіо мікшерів використовуються мікшери виробництва „Studer“ та „Lawo“, у яких кількість вхідних, вихідних та допоміжних каналів вимірюється кількістю, набагато більшою за 100. За таких умов вибір роутера серії EQX виявився надзвичайно вдалим. Ці роутери підтримують роботу зі звуковими каналами введеними до 3G/HD/SD відео сигналу.

Також надзвичайно корисною виявилась модульна архітектура роутера. Звуковий роутер — це абсолютно самостійна частина, яка пов'язана з embedder, de–embedder зовнішніми шинами (TDM) передачі сигналів. Додатково аудіо роутер має власні входи–виходи: 32 входи MADI та 32 виходи MADI. Таким чином, під час запуску в роботу система мала 145 audio embedders та 145 audio de–embedders с комутаційним полем 2340х2340, додатково комутаційне поле MADI сигналів становило 2048х2048. Загальний розмір аудіо частини роутера становив 4368х4368. Перший досвід експлуатації виявив правоту замовника в цьому питанні. Головні аудіо мікшери використовують по 4 незалежні MADI потоки. Система внутрішнього зв’язку використовує 2 MADI. Для потреб зовнішніх каналів ВОЛЗ використовується змінна кількість MADI відповідно до виробничих потреб, але так само не менше 3х.
За такої великої кількості вузлів комутації слід окремо зазначити надзвичайну потужність системи керування роутерами. Для керування системою використано програмний контролер MAGNUM. MAGNUM забезпечує повне керування всіма складовими частинами комплексу, такими як роутери, багатоекранні процесори, транспортні модулі ВОЛЗ, UDCA конвертори і не тільки виробництва Evertz, але й обладнання сторонніх виробників. Система керування складається з двох — основного та резервного — серверів LINUX та, власне, самого програмного комплексу MAGNUM з опційними модулями. До серверів під’єднані місцеві панелі керування, тип яких обраний відповідно до особливостей кожного робочого місця. За допомогою деяких панелей здійснюється керування виключно роутерами, а деякі забезпечують зовнішнє керування специфічними модулями. Керівники робочих змін під час роботи з системою користуються власними профілями, що мають до 17 рівнів керування, але для локальних робочих місць із обмеженими функціями складені спрощені профілі, які унеможливлюють помилкові комутації. Також MAGNUM забезпечує керування робочими профілями до 18 багатоекранних процесорів, дозволяє за допомогою багатофункціональної панелі переглядати та завантажувати конфігурації до них. Також контроллер керує функціями TALLY, призначенням динамічних імен до джерел та споживачів відео сигналів.

Ефірний блокIMG_2575

      Найвідповідальнішими користувачами відео роутерів є ефірні апаратні. Заради стабільної, безаварійної роботи цього підрозділу у схему закладалась надзвичайна надійність компонентів роутерів, гнучкість їх використання. Максимальна кількість мовних каналів, що може бути побудована без суттєвого розширення роутерів — 10 каналів. Ефірний блок телецентру складається з 5 ефірних апаратних. Кожна апаратна передбачає обслуговування 2х телеканалів. З метою уніфікації для кожного телеканалу передбачається використання однотипного обладнання у складі: ефірного відео мікшера 3025-EMC, ефірного аудіо процесора 3025-AP, комплекту багато екранних процесорів  7867VIPX-16х2. Застосована архітектура 2N. Все „основне обладнання“ під’єднується до роутеру №1, все „аварійне обладнання“ під’єднується до роутеру №2. Відповідно, кожнен з роутерів формує основну або аварійну програму. Комплект 3025 ЕМС+АР забезпечує весь функціонал, притаманний класичній ефірній апаратній: A/B mix, Upstream router control, 2x2D–DVE, 4хDSK, animated LOGO, Voice over, 16 channel Loudness control і т.і. У стандартній ситуації керування телеканалами здійснює система автоматизації, але є можливість ручного керування кожним каналом. До складу додаткового обладнання входять графічні, титрувальні станції, панелі керування, відео, аудіо моніторне обладнання.

Відео моніторінг

       Хотілось особливо виділити систему багатоекранних процесорів. Самі по собі вони не входять до складу роутерів, але до складу роутерів входять специфічні кросс–поінти багатоекранних процесорів. Таким чином, EQX вигідно відрізняється від конкурентних продуктів тим, що в ньому багатоекранні процесори не займають вихідних слотів, обмежуючи загальний розмір роутера. В нашому випадку EQX 288x288 має ще 288 окремо комутованих виходи, які використовуються для контролю відео сигналів. В телецентрі використано 18 процесорів двох різних  типів: VIPX16x2 та VIPX32x2. Кожен процесор формує 2 окремих зображення з довільної кількості 16 або 32 вхідних сигналів. Унікальною відмінністю цього обладнання від будь–якого іншого на ринку є можливість обирати між двома різними вхідними відео шинами. Інакше кажучи, у процесорі є вбудований change–over вхідних відео сигналів. Ця відмінність використана у ефірних апаратних. Кожен процесор цього блоку може отримувати сигнали від свого головного ефірного роутеру, а у аварійному випадку — від резервного роутеру. Перемикання виконується поканально в ручний або автоматичний спосіб.

Апаратно–студійний блок

        МовнIMG_1979а концепція телеканалів передбачає достатньо великий об’єм випусків новин у прямому ефірі. Для задовільнення цих потреб заплановано дві окремі студії та додані до них технічні апаратні. При опрацюванні загальної архітектури апаратно–студійних блоків (АСБ) був обраний варіант побудови, при якому тракт АСБ інтегровано до інфраструктури телецентру. Це дозволило значно скоротити бюджет проекту за рахунок загального використання багатьох компонентів: роутерів, багатоекранних процесорів, процесорних та транспортних модулів. Та централізувати процес керування. Ядром кожної апаратної є новітній відео мікшер (production center) від Grass Valley — Karrera 2ME. Karrera представляє собою наступне покоління широко відомих мікшерів Kayak. Окрім надзвичайної надійності та простоти керування, виробник додав ряд суттєвих удосконалень. Мікшер комплектується внутрішнім та зовнішнім RAM recorder. Зовнішній рекордер побудовано на базі відео сервера K2 Solo, що дає можливість зберігати до 3х годин відео у HD форматі та відтворювати його на двох незалежних програвачах. Кожна лінійка МЕ може мати до 6 повнофункціональних DPM keyers. За потреби у мікшері можна активувати до 5 незалежних ліцензій для багатоекранних процесорів, або інтегрувати до 10G ІР транспортної мережі. Звукові тракти апаратних зібрано виключно на цифрових аудіо мікшерах Lawo — Zircon та  Studer — Vista. Кожний з мікшерів обслуговує власну студію, а також додаткові приміщення: skype, апаратну телефонних ліній, дикторські кабіни. Як зазначалося вище, мікшери інтегровані до загального середовища за допомогою 3хMADI інтерфейсів кожний. Завдяки цьому можливе перехресне резервування, а також сумісна робота. Під час повсякденної роботи, особливо під час прямих включень з місця подій, телемостів, широко використовується можливість формувати вихідну студійну програму з 16 звуковими доріжками. Додаткові звукові доріжки використовуються для формування службових каналів, каналів „mix minus“.
split        В студіях активно використовується „медіа середовище“. Це „медіа середовище“ сформоване за допомогою безшовної відео стіни розміром 6х3 проекторів. Загальна роздільна здатність відео стіни 4К. Відповідно до ефіру, що забезпечується студією, на стіну подається спеціалізований графічний та відео контент. Для цього використовуються рішення VizVideoWall, що використовує 2 окремі графічні станції. Завдяки рішенню VizRT під час ефіру не існує суттєвих обмежень на складність графічних сцен. Зовнішні відео сигнали, 2D/3D графіка та анімація, аналітичні презентації, звичайні титри, можливі обмеження зумовлені фантазією режисерів та терміном підготовки сцен дизайнерами. VizVideoWall повністю інтегрована до загальної інфраструктури телецентру, а також до системи підготовки новин.

Однією зі складових частин комплексу є комплекс обладнання для транспорту відео та аудіо сигналів. Цю частину слід розділити:
•    Транспорт програмних відео сигналів
•    Транспорт всіх типів сигналів поточного виробництва
•    Комплект UDCA конверторів

Доставка сигналів основних програм кожного з 10 телевізійних каналів здійснюється за допомогою оптичних передавачів інтегрованих до обох роутерів. До передавального центру доправляється 3 копії для кожного телеканалу. В межах проекту, було побудовано корпоративне кільце ВОЛЗ, що охоплює основні виробничі майданчики медіа групи. За рахунок цього зв'язок між будь–якими вузлами є що найменш 2 незалежних маршрути. Транспортна система програмних сигналів має власну підсистему розповсюдження сигналів у межах КРТПЦ. Система складається з окремих ланцюгів апаратних Down converters: 3G SDI —> HD SDI —> SD SDI —> Composite. Кабельні оператори мають змогу відбирати сигнали, необхідні для розповсюдження типу.

Транспорт сигналів

       Транспорт сигналів поточного виробництва набагато складніший і має більш складну архітектуру. Ядро системи складається з 15 транспортних роутерів MediorNet–2U, що утворює своєрідне хмарне середовище транспортування сигналів, за принципом все–всім. 6 корзин MediorNet, загальною ємністю 54х54 I/O HD SDI, 12 MADI, 6 1Gbps портів стаціонарно розміщені в ЦОД телецентру та інтегровані в загальну інфраструктуру. Інша частина гнучко використовується на зовнішніх знімальних майданчиках для задоволення поточних потреб. За потреби два або більше знімальних майданчиків можуть поєднуватись між собою. MediorNet також забезпечує ущільнену передачу нескомпресованих сигналів по одній парі ВОЛЗ. Ця можливість використовується при роботі на тимчасових майданчиках, що не мають належної кількості ВОЛЗ. Якщо під час обміну відео сигналами виникає потреба простого Up, Down, Cross, Aspect перетворення, це завдання здійснюється під час передачі сигналів до кінцевого споживача за рахунок ресурсів MediorNet.  MediorNet має ще одну корисну функцію — автоматична маршрутизація внутрішніх шляхів доставки сигналів. За першого запуску системи у роботу блоки центральних процесорів автоматично сканують наявні лінії ВОЛЗ і заповнюють їх робочими сигналами. У аварійній ситуації (обрив лінії, вихід з ладу SFP модуля) система переналаштує шляхи доставки сигналів. Час відсутності сигналу на прийомній стороні становитиме не більше 2х секунд.

Система службового зв’язку

         В такій надзвичайно розгалуженій інфраструктурі дуже важливу роль відіграє внутрішній зв’язок. Система службового зв’язку побудована на тих самих засадах що й транспортна система ВОЛЗ. Як і MediorNet обрано службовий зв’язок від Riedel, серія Artist. Матриця зв’язку у межах телецентру має 196 портів у двох незалежних корзинах. До номенклатури портів входять AES/EBU, аналогові аудіо порти, порти MADI, порти VoIP каналів. Аналогові каналі зв’язку використовуються виключно для зв’язку з операторами відео камер і складає лише 16 абонентів. Всі інші абоненти використовують виключно цифрові інтерфейси AES, MADI, IP, що зумовлює надзвичайну якість звуку. Передбачається можливість поєднання інтерком станцій центрального ЦОД і станцій що встановлені у ПТС, для створення особливих, тимчасових схем зв’язку. Вперше до системи внутрішнього інтеркому інтегровані мобільні гаджети журналістів та інженерного персоналу. На цих гаджетах встановлено програмне забезпечення, що дозволяє використовувати їх у якості абонентських панелей. Поєднання станції службового зв’язку і аудіо роутеру дозволило формувати будь–яку кількість каналів зв’язку, вводити ці канали до вихідних програм кожного з телеканалів, доставляючи їх до кінцевого споживача.