HD формат на телеканалі “Україна”

HD формат на телеканалі “Україна”

За даними компанії GFK Україна телеканал „Україна“ є одним із провідних національних телевізійних каналів країни. Загальне покриття каналу складає 90% території України та охоплює всі верстви населення. 38,5 млн. українців є його потенційними глядачами.
ТРК „Україна“ має чотири студії у Києві та випускає ряд дитячих, розважальних, спортивних програм та новини через кабельну мережу, супутник та наземний ефір.

„Минулого року було прийнято рішення створити один з найбільших медіа холдингів у регіоні,“ розповідає Філіп Петренко, Директор технічного департаменту. Таким чином, на початку 2008 року ми вирішили побудувати нові потужності радіо мовлення та HD продакшн. Мінімум один HD канал має розпочату свою роботу у найближчому майбутньому і це стало серйозною підставою для початку будівництва нових HD потужностей <…> Ми вирішили, що немає сенсу спочатку вкладати гроші у SD, а потім, через декілька років, модернізувати до HD. Таким чином, ми з самого початку спланували інсталяцію HD обладнання, продовжує Філіп Петренко.

Постачальники обладнання

У червні минулого року телеканал Україна підписав контракт з компанією Grass Valley на постачання обладнання в нові студії. „Ми розглядали пропозиції від трьох різних постачальників, але зробили вибір на користь Grass Valley, бо зрозуміли, що саме ця компанія зможе забезпечити нас необхідним та повним комплектом обладнання“, заявив Філіп Петренко. „Компанія Grass Valley вже чотири роки є нашим партнером, тому можливості цієї компанії не є секретом для нас“.
Згідно договору, розробка дизайну, проектування, інсталяційні роботи, навчання персоналу та сервісне обслуговування технічного обладнання здійснюється компанією Comtel, одним із провідних системних інтеграторів на території України.
„У всіх студіях загалом працює 13 камер GV – LDK 3000 та LDK 4000. Ми зробили саме такий вибір, адже камери цієї серії найбільше відповідають критерію ціна-якість. Це дозволяє мати камери рівня „broadcast“ за ціною „professional“, продовжує Філіп Петренко.
За словами Філіпа Петренко, компактний бездротовий дизайн камери LDK 4000, дозволяє уникнути використання додаткових з’єднань та аксесуарів. „Таким чином Ви маєте гарно збалансовану камеру та надійне отримання сигналу з відстані до 150 метрів. Ця характеристика робить камеру ідеальною для використання у створенні новин та спортивних програм.“ Камери встановлені на штативах Sachtler.

Відео

При виборі відео мікшерів, канал „Україна“ зупинився на Kayak HD 400. Два пульти були встановлені разом з новою системою керування та моніторингу Kayenne Graphic User Interface, що дозволило оптимізувати процеси при підготовці та проведенні прямого ефіру. „Дворівневе меню дозволяє оператору набагато легше та ефективніше викликати ефекти, обирати переходи, створювати та змінювати «timeline» та має багато інших переваг», говорить Олександр Богаткін, менеджер з продажу на території України, Молдови, Росії та Білорусії  компанії Grass Valley. Нове програмне забезпечення дозволяє створювати переходи між двома сигналами по шині AUX, що дає змогу створювати додаткові програми, які не потребують повних mix ефектів. Також, з’явилася нова можливість активувати додаткові, п’ятий та шостий, KEYS на кожній лінійці МЕ.
Важливою характеристикою пульта Kayak для ТРК „Україна“ є можливість роботи з декількома форматами одночасно. У майбутньому виробництво може використовувати SD джерела, які будуть конвертовані у HD. Для цього Kayak використовує внутрішні конвертери вхідних сигналів MatchDef. Ще одна, наявна у Kayak, опція „SetDef“ дозволяє створити програму в обох форматах одночасно. Таким чином, пульт має 96 входів та 48 виходів, та можливість модернізації до 16 MatchDef входів та 8 SetDef виходів. Пульт має 6 KEYS на кожній лінійці МЕ, що робить його унікальним в індустрії. Загалом може використовуватися 24 KEYS з двох панелей. За словами Філіпа Петренко, ці дві панелі, 3 МЕ та 1 МЕ, дають можливість розподіляти джерела, ефекти та „timeline”, використовуючи різні вхідні сигнали під час трансляції важливих подій, таких як президентські вибори. А також, працювати над двома програмами одночасно розподіляючи вхідні сигнали.
На ТРК „Україна“ встановлено модульну інфраструктуру GeckoFlex від компанії Grass Valley. В системі наявні перетворювачі HD-SD, A/D конвертери та розподільчі модулі.

Звукове рішення

Консолі Zircon виробництва компанії Lawo були обрані для нових студій. Окрім того, що комплект ідеально підходить до теперішньої конфігурації, він також дозволить замовнику розширювати свої можливості у майбутньому.
Олександр Богаткін говорить, “Це рішення має такі характеристики: спрощений інтерфейс, гнучкі до різноманітної конфігурації елементи та ергономічні деталі, сенсорну панель керування та дворівневий дизайн”.
Обладнання побудоване по модульному принципу та може мати до 40 моторизованих фейдерів. Це дозволяє режисерам керувати декількома рівнями, використовуючи три панелі керування для різноманітних задач. Богаткін каже, що головними перевагами Zirkon є численні додаткові аксесуари, які дозволять задовольнити різноманітні потреби замовника, гнучка конфігурація для індивідуальних виробничих процесів та високопродуктивна мережа для передачі сигналів аудіо та контролю для створення сумісного виробничого процесу між всіма апаратними.

Графіка

ТРК „Україна“ обрала графічну систему LEX 2 від Chyron. Ця графічна платформа працює у режимі реального часу, виробник пропонує систему із багатьма можливостями для задоволення графічних потреб, технічних вимог та вимог, що виникають під час виробництва новин. Є суттєві переваги, такі як безперервний процес від створення до видачі та преміум опція Lyric, що роблять LEX ефективним та фінансово вигідним рішенням для виробництва новин, спортивних програм та програм у прямому ефірі. CAMIO, це Chyron MOS інтерфейс до системи виробництва новин ANNOVA, що забезпечує найшвидший технологічний процес виробництва новин, витрачаючи найменшу кількість часу від створення до випуску в ефір.

Дмитро Омелянюк, директор з розвитку компанії Comtel:

Для нас це був дуже відповідальний проект. По-перше, нашою метою було виправдати довіру замовника, щодо одноетапної комплексної реалізації найбільшого проекту в Україні та по-друге, реалізувати проект у досить стислі терміни. З іншого боку було дуже цікаво, тому що у створенні даного проекту можна було реалізувати накопичений за роки досвід у досить великому масштабі.Вдалося застосувати декілька цікавих рішень, що не вдавалося раніше, через те, що у попередніх проектах не було у них необхідності, що і зробило рішення дуже красивим з технічної точки зору.  До реалізації проекту була залучено максимальну кількість наявних ресурсів. Часом доводилося працювати цілодобово. Але результат досягнуто – комплекс запрацював день у день призначеної дати, без жодного збою і практично у повному функціоналі. Звичайно це неможливо було б без самовідданого відношення колег з ТРК України, що з великим бажанням та інтересом залучилися до процесу освоєння найскладнішого обладнання і на момент виходу в ефір першого випуску новин самостійно, без допомоги спеціалістів компанії Comtel (ми сиділи в апаратній і спостерігали), повністю оволоділи основним функціоналом комплексу. Дуже приємно чути відгуки наших закордонних колег, що відвідували комплекс, і їх найвищі оцінки, щодо ідеології побудови та якості реалізації комплексу. До речі, саме після цього проекту, і завдяки рекомендаціях наших іноземних партнерів Comtel отримав запрошення прийняти участь у декількох проектах закордоном.